Håkan Nesser har just kommit med en ny bok, medan jag idag har avslutat Skuggorna och regnet från 2004. Den är fint inläst av Torsten Wahlund. Det är en blytung bok både i pappersformat och till innehåll.
Det är den bästa bok jag läst av Nesser, även om de två första Barbarottiböckerna och särskilt Människa utan hund är betydligt mer underhållande och lättsmält.
Ju mer jag läser om och av Nesser, ju mer märker jag hur mycket vi har gemensamt. Vi är både födda i början av 50-talet. Våra fäder var till en början småbrukare. Nessers familj bröt tydligen upp och flyttade in till stan. Vi blev kvar på landet, men pappa började jobba i industrin och blev månskensbonde. Vi växte upp i brytningen mellan resterna av det gamla konservativa samhället och det moderna liberala samhällets totala segertåg. I övergången mellan ett samhälle där många ännu bodde på landet till ett samhälle där de allra flesta bor i stan. Rockmusiken skakade om, men lösgjorde aldrig våra rötter. Vi gjorde en klassresa, fick utbilda oss. Båda till lärare, även om jag blev det mycket senare än Nesser. Vi verkar båda vara uppvuxna i familjer där medlemmarna var känslomässigt frikopplade från varann och det rådde stor ensamhet.
Vi verkar båda möjligen ha en släng av Asbergers syndrom, som jag tror är en följd av uppväxtens karghet, den brytningstid vi växte upp i och den klassresa vi gjorde. Nesser har en mer utvecklad humor och är en skicklig intrigmakare. Jag har en större förmåga att beträda de psykologiska djupen. Fast i den här boken är Nesser som sagt ute på riktigt mörka, djupa vatten. Eller som han skriver: Djävulen är alltid vaken. Gud måste man väcka varje morgon.
Om Nessers nya bok: SvD GP Expr Arb.bl TA HD KB YA
3 kommentarer:
Genom hela boken finns en skön underström av hopp och försoning. Ett lågmält och nådefullt: trots allt är det aldrig försent.
Hur kan du veta att du har en större förmåga att beträda de psykologiska djupen än vad Nesser har? Och om så vore är det inget man behöver skryta om. Nej lite passande ödmjukhet skulle inte sitta fel.
Älskade! En sak kan uppfattas som skryt eller sund självhävdelse, ödmjukhet eller osund självutplåning.
Genom att läsa Nessers bok och skriva min text söker och finner jag delvis tröst och försoning inför mitt öde.
Jag är nöjd så, men fick ta emot ditt missnöje. Kärleken består.
Skicka en kommentar