måndag 4 maj 2009

Saktmod

Ibland kan ett enda ord fylla mig helt. För ett par månader sedan var det ordet frånstötande. (Tack Birgitta Holm och Julia Kristeva!) Nu det underbara ordet saktfärdighet. Modet och färdigheten att leva sakta:

"...han stirrade upp i taket medan han fortsatte att tala om konsten att leva som skägglaven.

Människan förstod sig icke på saktfärdigheten, hon begrep endast sådant som rörde sig i hennes egen hastighet. Berget som föll sönder och tallskogen som stod och dog och stenarna som växte upp genom matjorden begrep hon icke, icke ens sina egna naglar förstod hon, huru de tillväxte. Tiden kunde hon taga till sig, men aldrig saktfärdigheten. Det var därför människan läste tidningar, för att blåsa upp sig med händelserna och tiden. Men saktfärdigheten var ohyggligt mycket segare och starkare än tiden, tiden tog fort slut, men saktfärdigheten tog nästan aldrig slut. I saktfärdigheten var snart sagt allting samtidigt. Tiden var som myggorna och knotten, saktfärdigheten var ett stort fäkreatur som låg och idisslade. Människan som gav sig tiden i våld hade efteråt inget förflutet utan bara ett förflyktigat och förspillt och förbränt. Och utan förflutet var människan bara en väderil. Ett samvetsgrant och saktfärdigt genomlevat förflutet, det var det enda råämne som en hållfast människa kunde göras av.

Antagligen frågade han på detta sätt efter hennes förflutna.

Jag brände tidningen, sa hon. Jag kastade den i spisen.

Och han lyfte ena armen och sträckte ut handen som om han velat röra vid henne.

Det kan bli folket av vilken människa som helst, sade han."


ur Hummelhonung av Torgny Lindgren

2 kommentarer:

svartängel sa...

Ja, tänk om det kan bli folket av vilken människa som helst...:-) Man kan ju hoppas i alla fall....
hoppas att du har det bra..kram

torgust sa...

Oj, jag skrev en kommentar här för några dagar sen, men glömde tydligen publicera den. Ursäkta slarvet!
Jag tänkte på dej, Svartängel, när jag läste det där stycket i Hummelhonung. Jag är övertygad att det kan bli folket av vilken människa som helst. Att befinna sig i gott sällskap är nog A och O för att lyckas. Och att hitta gott sällskap är ju fullt möjligt om jag är stor nog att ha egna ben att stå och gå på.
Kram