torsdag 14 maj 2009

Är det rimligt?

"är det rimligt att begära att kärleken förblir oförändrad då allt annat omkring oss förändras och förflyktigas?"
...

"Du blev det barn jag aldrig fick...Glupsk, lycklig och ledsen som ett barn. Att älska med dig var att förflytta sig tillbaka i tiden. Du smekte mig inte, du åt upp mig. Jag njöt av det och av ditt sätt att se på mig som barn ser på en ny leksak, jag lät mig gärna vara en leksak i dina händer, fast jag ibland undrade när lusten skulle komma att få sönder mig för att se inuti mig.

... Det är sant som de säger: Det du inte gör med din hustru, det gör hon med en annan.

Det kan låta cyniskt, det är ändå så att det är väldigt sällan man behandlar hustrun som den älskarinna hon vill vara. Ingen vet varför det är så.

Jag njöt av min kropp och av din, skamlöst, gränslöst, bortom alla hänsyn. Du lärde mig skratta när lusten var som störst, att hålla ögonen öppna under de där sista sekunderna före orgasmen.

Ändå räckte detta inte till. När jag lämnade ditt hotellrum gick jag tillbaka till min man. Det hände ibland att jag låg med honom på natten efter att ha varit tillsammans med dig hela eftermiddagen. Jag gick från ditt rum med en glöd under huden, med en pyrande brand i lemmarna och det blev min man som släckte den branden. Det var bara han som kunde göra det. Att krypa in i hans famn var som att ta på sig sitt äldsta nattlinne, hans välbekanta kropp erbjöd vila och stillsam tillfredsställelse, den lämnade mig inte i uppror utan i en villkorslös trygghet och jag sov aldrig så gott.

Jag undrar om jag inte är ett monster. Hur kunde jag flytta från den ena sängen till den andra utan att gå sönder? Det kunde jag... Du räknade mina orgasmer som om du samlade bevis för min kärlek, gång på gång uppmanade du mig att komma, ingenting hetsade upp dig lika mycket och du hårdnade i mig ännu mer, du tröttnade aldrig och du väckte mig på nytt och på nytt.

Så här har jag aldrig talat förr, även det lärde jag av dig. Du viskade obscena ord i mitt öra, du ville få också mig att säga sådana och jag gick med på det, inte för att jag blev upphetsad utan därför att det var en underbar frihet från mig själv. Jag var inte längre en stukad, hämmad, av tre missfall märkt medelålders kvinna, utan en ung amason i vällustens tjänst, en modern kvinna som inte gömde skötet mellan benen utan bar det högt och tydligt på pannan."

ur Vänner och älskare av Theodor Kallifatides

6 kommentarer:

Maddin sa...

Mycket vackert =)

torgust sa...

Javisst, ett fint exempel på Kallifatides omvittnade förmåga att skriva inkännande ur ett kvinnligt perspektiv.
Eller är det ändå ett manligt perspektiv?
Ett personligt skäl till att jag fångades av texten är att den ger mig något slags klartecken att kunna söka en annan famn om det skulle behövas, nu när min käresta är borta på semester tre veckor.
Glädjande nog tycks jag klara mig oväntat bra i min egen famn. En positiv överrasking!

Maddin sa...

Har man bara dagarna fullspäckade med aktiviteter och böcker att läsa klarar man av sånt. Min flickvän har vart borta sen i mars, å jag har klarat mig väl. Mycket tackvare den här underbara perioden på året. hade det vart vintermörker hade jag säkert deppat ihjäl. Men visst är det nyttigt att bli lämnad i sticket till å från? :)

torgust sa...

Ja, det har faktiskt varit en positiv överraskning att, så oväntat bra, klara av att stå på egna ben.
Jag har varit som "en hungrig hund" efter starka och bekräftande möten de senaste åren. Det är skönt att nu upptäcka att jag föredrar att vila stilla i min sorg. Jag har inte ork till nå´t annat heller.

Du har varit ensam sen mars? Det låter tufft. När får ni ses igen?

För min del har jag haft problem med vårljuset. Det liksom hånar mitt sorgearbete, men jag fann tröst i ett par rader i Bo Bergmans dikt "Våren":
"Man blir ju sjuk och fördärvad/ av allt detta vita ljus..."
Jag har ju flyttat från dina breddgrader, betydligt längre upp mot midnattssolens land :-)

Maddin sa...

Vi ses igen om en vecka. I Turkiet.
Midnattssol. Har jag aldrig upplevt. Kan man säkert blir knäpp av i längden. Jag tycker det är nog så jobbigt med gatlysena utanför sovrumsfönstret :/

torgust sa...

Låter fint att ni åter får ses! Best of luck!:-))