söndag 28 februari 2016

En flod av sorg flyter obeveklig genom min kropp

Den gör mig tung och trött, den stora mjukgöraren. Extra tydlig känns den efter uppvaknandet i den tidiga gryningen, ja oftast innan morgonljuset kommit.

Såg du "In treatment", TV-serien av Hagai Levi?
I så fall kanske du redan ser "The Affair" (HBO) skapad av samme Levi tillsammans med Sara Treem och med ett bråddjupt och suggestivt musikaliskt inledningstema av Fiona Apple. Det gör i alla fall jag och min käresta, lätt besatta av den täta och oförutsägbara intrigen, den djupa och trovärdiga, väl förpackade psykologin, har vi på en dryg månad kommit halvvägs in i säsong 2, som är den senaste.

Först drogs jag till Alison (Ruth Wilson) av samma anledning som Noah (Dominic West). "Hon var personifieringen av sex. En kvinna som inget äktenskap kunde överleva." Men naturligtvis är det den obevekliga strömmen av förlust och sorg i hennes djup, som det djupast handlar om.
Samma sorg som låg fördold i min mamma. Två barn födde hon, men hon saknade förmåga att djupare anknyta till oss, alltför infångad av sin skräck, perfektion, plikt och skam.

Så välgörande att äntligen få se den flöda i Ruth Wilsons rollgestalt. Ruth som f ö är i (exakt) samma ålder som min mamma var, när jag föddes.

Jag med stöd 14 april 2005. Upptäckte krokodilen i floden först när bilden var klar!


2 kommentarer:

Eva Nygren sa...

Hej Tobbe, jag har missat dina senaste bloggposter. Jag har sett båda säsongerna av The Affair. Fösta säsongen tyckte jag var fantastiskt bra och jag håller med om att Ruth Wilson är en väldigt rörande rollgestalt. Jag känner nog mest att hon försöker täppa igen sitt hål. Jag är inte säker på att hon är mer än "bara" attraherad av Noah. Men det gör inget, det känns mycket trovärdigt. Noahs fru är också intressant. Hon målas ju upp som en person som är rätt hygglig och bra, förutom att hon försatt sig i ett hemskt beroende till sina hemska föräldrar. Ja, bra, mycket bra och välspelad serie.

Jag har sett färdigt säsong 2 som jag tyckte var sämre. Men det kanske ni ännu inte har gjort, självklart har jag sett fantastiska In Treatment!

torgust sa...

Kul att du också sett den! Jo, vi är klara med säsong 2 och jag tyckte den höll måttet väl, även om vi blivit något mätta av ganska intensivt tittande.