söndag 13 januari 2013

Örfilen

Sällan börjar jag läsa en bok och blir glad och förväntansfull, men Örfilen av Christos Tiolkas är en sån. Varför är det så oemotståndligt med en eländeskildring skriven med gott humör:
"Med ännu slutna ögon, på väg ur en dröm som löstes upp och redan var omöjlig att minnas slängde Hector en slapp hand över sängen. Vad skönt. Aisha hade gått upp. Han fjärtade i triumf och begravde huvudet djupt ner i kudden för att slippa undan den unkna metanlukten. Jag vill inte sova i grabbarnas omklädningsrum, brukade Aisha klaga vid de sällsynta tillfällen han råkade glömma av sig inför henne. Han hade med tiden lärt sig behärska sin kropp, att bara släppa efter när han var ensam, fisa och pissa i duschen, rapa när ingen annan var i bilen, strunta en hel helg i att tvätta sig och borsta tänderna när hon var borta på konferens. Hans fru var inte sjåpig annars men i fråga om manskroppens lukter och uttryck var det som om hon på sin höjd tolererade dem.
...
En söndagsmorgon när barnen sov över hos hans föräldrar och han och Aisha haft en härlig förmiddag med långsamt, milt, skönt sex och han lagt armarna om henne och viskat "Jag älskar dej, du är min största glädje här i livet, du är mitt allra dyrbaraste" hade hon vridit på huvudet med ett sardoniskt leende och svarat. "Nej, det är jag inte, det är cigaretterna som är din verkliga kärlek, cigaretterna är ditt allra dyrbaraste".
Grälet blev vidrigt och utmattande, de skrek åt varandra i flera timmar. Hon hade sårat honom, knäckt hans stolthet, inte minst när han förödmjukat insåg att den enda anledningen till att han förmådde bibehålla någon sorts behärskning var att han febrigt rökte den ena ciggen efter den andra."

Ska jag än en gång få möta en typ som krisande Lester i American Beauty eller en av Philip Roths romanfigurer? Vet inte, har annat på läslistan just nu, men upptäcker så att Örfilen börjar gå som TV-serie på SVT i kväll. Nice!

4 kommentarer:

Eva Nygren sa...

Den boken låter verkligen spännande. Jag har aldrig hört talas om den. Men om den går som serie så kanske den kommer att bli mitt val istället. Du har inga andra romaner att tipsa om? Roth har jag läst nästan allt av och tycker väl att det blir lite väl macho ibland, men visst, han kan. Jag tror vi har rätt lik boksmak. Såg förresten att Leif Zern kommer till Bokcaféet på Pilgatan på onsdag. Brukar du gå dit?

torgust sa...

Jag blev besviken på TV-seriens första avsnitt, inte alls samma tonträff som boken.
Jo, händer att jag går på Pilgatan, men det är andra änden av stan. Ska lyssna på Zern på Grubbebiblioteket, nära, billigare. Har du läst boken?
Romantips? Just nu tänker jag på Margareta Strömstedts novellsamling "Natten innan de hängde Ruth Ellis"
Har du nåt tips för dagen eller livet?

Eva Nygren sa...

Hej Torbjörn, jag läste först nu ditt svar. Jag har inte läst boken och blev nog lite off-ad när du jämförde honom med Roth, för jag har fått en överdos av honom. Fast hans "Everyman" är en av de bästa böcker jag har läst.

Jag tycker att teveserien är fantastiskt bra. Om man har läst en bok så har man läst en bok och då blir det svårt att inte jämföra. Men jag tycker att ämnet och karaktärerna som de beskrivs i serien är väldigt intressanta. Rosie är ju snudd på parodisk men ändå inte. Hon har säker sin historia. Så jag gillar den väldigt mycket. Annars läser jag just nu Gregorius som jag missade när den kom och den är verkligen bra. Har du läst boken Agaat? Den kanske skulle intressera dig. Du får googla om du inte har läst om den (man kan också läsa i Jahaja). Annars har jag läst mycket judiskt sista året, Rosenberg, Grossman, Mendel-Enck. Men visst- Jonas Karlssons senaste novellsamling (tror jag i varje fall) Den perfekte vännen –––––––––– SÅ bra!

torgust sa...

Och för mig har det tagit en hel månad att upptäcka din kommentar, men tack för tipsen! Just nu har jag snöat in lite på Anna Karenina efter att ha sett filmen och ska försöka skriva något om filmen och boken här.
Örfilen har tagit sig och avsnitt 7, som vi inte sett ännu, är tydligen riktigt bra har jag hört från flera håll.