onsdag 29 oktober 2008

Hur skapas pengar?

Numera är det sällan mitt tänkande genomgår en hastig och genomgripande förändring, men för någon månad sedan skedde det när jag såg en video, som jag finns i slutet av detta inlägg.

Pengar uppstår numera i huvudsak (till mer än 95%), när någon är beredd att sätta sig i skuld och betala ränta på denna skuld!

Det betyder att finanssektorn lever sitt eget liv och skapar sina egna pengar. Jag har tidigare trott att mängden pengar tydligt står i relation till de reela värdena i samhället och också att ökande fastighetspriser och aktiekurser är ett utslag av att lönernas andel av dessa reela värden länge sjunkit på vinsternas och spekulationens bekostnad. Men finanssektorn skapar alltså till största delen sina egna pengar och kan på så sätt komplettera och tillfälligt tillföra den reela produktionen nya resurser. Så länge de nya lånen överstiger räntebetalningarna kommer efterfrågan i samhället att växa, men på sikt kommer de växande räntebetalningarna att undergräva konsumtionen i takt med att alltmer pengar går åt till att betala ränta på gamla lån.

Systemet kan bara fortleva så länge skuldsättningen accelererar och tills bankerna/finanssektorn/långivarna äger allt.

När fastighetspriserna, som de senaste åren stiger kraftigt är de långsiktiga vinnarna bankerna som får låna ut allt större summor och håva in allt större räntor från samma fastighet. I alla fall så länge låntagarna kan betala räntan...

Tidigare betalade man av sitt hus och blev så småningom skuldfri, men idag betalar de flesta nya köpare enbart ränta på sina lån och blir aldrig skuldfria på annat sätt än om priset på huset stiger och lånets andel av husets värde sjunker.

Den snabbt ökande skuldsättningen förklarar varför kapitalismen kunnat frodas och expandera trots att lönernas andel av förädlingsvärdena sjunkit drastiskt i relation till vinsternas. Skuldökningarna har tillfälligt hållit upp köpkraften och samtidigt garanterat finansvärlden växande räntevinster.
Dagens finanskris beror på att det inte längre är möjligt att accelerera skuldökningen.

Inför dessa insikter får plötsligt Göran Perssons ord ”Den som är satt i skuld är icke fri” nya och sanna dimensioner.
Det är häpnadsväckande hur vi genom kapitalismen utvecklats från det medeltida samhället där det var en stor synd att begära ränta till dagens situation, där räntan har blivit själva pulsådern i en alltmer rutten och parasitär kapitalism. Ett pyramidspel vars fortsatta, men i längden ohållbara, existens nu säkras genom gigantiska garantier från skattebetalarna.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Pengar skapas arbiträrt av riksbanken. Riksbanken kan - om de så önskar - låna ut en triljon imorgon.

torgust sa...

Godtyckligt?
Triljoner? Ja, om hyperinflation är målet!
I realiteten är det den kapitalistiska marknadens behov som styr penningmängden. Det har väl aldrig varit tydligare än idag!

Anonym sa...

Om den kapitalistiska marknaden fick styra (vilket den inte gör) så skulle behovet av pengar styras av efterfrågan. Det skulle också följa av pengars natur att ingen skulle vilja ha den valuta där det konstant trycktes mer pengar, vilket reducerade värdet av existerande pengar.

Pengar i det moderna samhället skapas på ett enda sätt - riksbanken manipulerar penningamänden med hjälp av kapitaltäckningskrav för bankerna, och centrala räntor (i Sverige finns in och utlåningsränta för bankerna gentemot Riksbanken, i USA så ägnar sig Federal Reserve åt att sälja och köpa statsobligationer (Treasury Bonds) vilket manipulerar priset och efterfrågan på lån mellan bankerna.

Detta har INGET med kapitalism att göra, detta är något som stater världen över har hittat på för att "stabilisera ekonomin" etc. Om någon undrar varför västvärlden tycks konsumera mer än den logiskt borde så skyll inte på kapitalismen, skyll på centralbanker som sätter låtsas-räntor såpass lågt att det konstant flyter ut nya pengar i ekonomin. Men gillar man inflation så ....

torgust sa...

Har du sett filmen "Money as debt"?
Staten levererar den penningmängd, som marknaden och den kapitalistiska ekonomin behöver inom ramen för inflationsmålet.
Aldrig har väl detta varit så tydligt som idag. Snabbt och rundhänt pumpar statsmakterna in pengar för att att täcka upp när den penningmängd, som redan skapats genom skuldsättning hotar att försvinna, när låntagarna inte klarar av att ränta skulderna och upprätthålla finansjättarnas behov av ett ständigt växande skuldberg.
Det hela visar tydligt vilket starkt grepp finanskapitalet har över världsekonomin.

Lars Osterman sa...

...bra skrivet!

Kolla även uppföljaren Money As Debt II Promises Unleashed.

(kan bli nytt blogginlägg efter den)

;-)

torgust sa...

Tack för tipset! Upptäckte nyligen att det finns en uppföljare, men har inte tittat på den, så tack för påminnelsen. Och att jag hittar din blogg och de bloggar den hänvisar till. Jag vill gärna botanisera där när ork finns.

janne g sa...

hej, även jag blev helt överraskad när jag såg denna film.
Version 2 samlad här.....
http://www.youtube.com/view_play_list?p=2C9E41EA212B0D39

Eftersom jag har lite svårt med engelskan ibland så har jag hittat detta översatt till svenska.....

översatt "Money as debt" (version 1)
http://www.youtube.com/view_play_list?p=55D81811E0DB622D

"the moneyfix" (välj språk och "stå ut med" de första 5 minuterna)
http://www.themoneyfix.org/content/video-money-fix

Zeitgeist_Addendum | LANGUAGE Subtitles | SWEDISH
http://video.google.com/videoplay?docid=-2324522568016931354#

Bankerna och skuldnätet
av Ellen Hodgson Brown ( en oerhört bra bok)
http://www.bokus.com/bok/9789197705943/bankerna-och-skuldnatet/

ha det
janne

torgust sa...

Tack ånyo för fler tips, som jag upptäcker först nu:)