söndag 27 oktober 2013

Jackpotvecka Del 6: Tristan och Isolde

Äntligen är det dags för mitt sista inlägg om vårens Västkustbesök, som innehöll mitt första besök på Göteborgsoperan. Där såg (nåja) och hörde jag en fantastisk föreställning av Wagners "Tristan och Isolde". I drygt fem timmar (inklusive två generösa pauser) mörbultades och smektes mitt förkrympta hjärta. För endast en hundralapp fick jag från tredje balkongen njuta och jag har sedan tiotals gånger återhört detta utdrag:



 Inte ens det ihärdiga hostandet kan förta att detta på många sätt var en magnifik föreställning. Lyssna på det skira och virtuosa solot på engelskt horn i förspelet och basen Mats Almgren som Kung Marke!

Längtan, besatthet, svek, kärlek och död. Frigörelse och försoning mot en mörk klangbotten av djup smärta och förtvivlan. Livet i ett nötskal, även om slutkapitlet döden ännu återstår att uppleva irl. Men vad kan vara en mer förtröstansfull försmak än Wagners Leibestod?



1 kommentar:

torgust sa...

Hej! Jag har lånat hem din bok, som e-bok. Tänk att så många böcker finns bara ett par knapptryckningar bort! Jag gillar inledningen, som för mej blir en bättre och trovärdigare histora än En man som heter Ove. Men så tappar jag intresset när det börjar handla om efter döden -upplevelser och återfödelse, kanske för att min egen vardag sedan många år handlar om att som vuxen återfödas som ett litet barn varje dag. Intressant att du skrivit en bok om just detta!